Project zwembad

IMG_1167

Ik ben er eindelijk toe gekomen mijn project zwembad Dijnselburg af te ronden. Het werd ook eens tijd. Ik liep namelijk al een jaar of drie ermee rond.

Vijf jaar geleden had ik als onderdeel van mijn fotografieopleiding foto’s gemaakt in zwembad Dijnselburg. Dat was in het kader van bedrijfsfotografie en er zat dan ook een stukje binnenhuisarchitectuurfotografie bij. Een zwembad levert natuurlijk een geweldig lijnenspel op. Zo’n anderhalf jaar nadat ik de foto’s had gemaakt, is zwembad Dijnselburg een aantal maanden dicht geweest. Er vond een grote verbouwing plaats waarbij het zwembad werd omgetoverd tot een van de duurzaamste en groenste zwembaden van het land. Er zijn wel iets van 48 technische aanpassingen gedaan, waardoor het energieverbruik met zo’n 60% gedaald is. Daarnaast heeft het interieur natuurlijk ook een visuele make over gekregen; de nieuwe energiezuinige verlichting speelt daarbij een belangrijke rol.

Sinds de verbouwing, inmiddels ruim drie jaar geleden gerealiseerd, liep ik al met het idee rond de foto’s die ik binnenin het zwembad had gemaakt, nog een keer opnieuw te maken en zo te komen tot een voor/na-serie. Maar op de een of andere manier bleef het bij een idee en kwam de uitvoering niet van de grond. Tot voor kort dan. Onlangs moest ik namelijk weer eens voor mijn werk bij het zwembad zijn. En dus besloot ik dat het er eindelijk eens van moest komen. Na mijn afspraak daar ben ik de zwemzaal in geweest om eindelijk de serie na-foto’s te maken!

Overigens zijn de na-foto’s niet allemaal exacte versies van de voor-foto’s. In de oorspronkelijke opdracht moesten in een deel van de foto’s ook mensen staan, zowel duidelijk herkenbaar als in beweging (dus onscherp). Dat aspect heb ik nu achterwege gelaten. En soms was dezelfde hoek niet meer haalbaar, omdat door de verbouwing dan opeens storende elementen in beeld kwamen, zoals onderdelen die energiebesparende maatregelen herbergen, of domweg nieuwe planten die vol in beeld staan.

De rollen aan het plafond in de na-foto’s maken overigens deel uit van de energiebesparende maatregelen. Als het bad gesloten is, worden daaruit zeilen over het water gelegd, waardoor de warmte niet aan het water kan ontsnappen.

Voor en na 1:
IMG_7060

IMG_1162

Voor en na 2:IMG_7031IMG_1160

Voor en na 3:IMG_7019IMG_1165

Voor en na 4:IMG_3448

IMG_1181

Voor en na 5:IMG_3434

IMG_1171

Voor en na 6:IMG_3425IMG_1174

Reacties zijn gesloten.