Pieten in the picture

IMG_8847

Een tijdje geleden werd ik gevraagd of ik zin had om, voorafgaand aan de Sinterklaasintocht in Zeist, portretten van Pieten te maken. Als aardigheidje en herinnering voor al die mensen die zich vrijwillig inzetten om van de Sinterklaasintocht een fantastich feest te maken. Hartstikke leuk natuurlijk!

Op 15 november was het zo ver. Toen ik om half 10 ’s ochtends aankwam in het Schminkpaleis (in het dagelijks leven het Christelijk Lyceum) was het er al een en al bedrijvigheid. Men was toen al een paar uur bezig met het transformeren van zo’n 150 vrijwilligers in Zwarte Pieten. Een hele logistieke operatie overigens.

De Pieten in spé moesten zich melden bij het Pietenmeldpunt, kregen daar hun pak uitgereikt en mochten zich vervolgens tot pietenbroek en zwart truitje omkleden. Daarna konden ze door naar de schminkruimte.
IMG_8630

Nadat ze gezwart waren, mochten ze nog een hapje eten en wat drinken. Drinken ging uit blikjes met rietje, want de schmink en de rode lippenstift moesten natuurlijk zoveel mogelijk intact blijven. Daarna was het tijd voor de volgende fase. De jasje mochten aan, de Pieten werden in een daarvoor gereserveerde ruimte voorzien van pietenpruik en -baret. En waar nodig werd de schmink nog wat bijgewerkt. Als laatste gingen de witte kragen om en de handschoenen aan. Daarmee was de transformatie tot Piet compleet.

De getransformeerde Pieten mochten zich vervolgens bij mij melden voor een foto in een gouden lijst. Ik heb Pieten in alle soorten en maten voorbij zien komen. Groot, klein, dik, dun, jong, oud, vriendengroepjes, families, noem maar op. Maar allemaal vrolijk en op en top Piet.
Langzaamaan begon het in het Schminkpaleis steeds meer zwart van de Pieten te zien. Inderdaad zwart, want alle aanwezige Pieten waren zwart (nou ja, eigenlijk bruin) geschminkt. Geen Pieten met halfslachtige roetvegen, zodat ze meer op kantoorklerken leken die poogden voor Piet door te gaan. Geen stroopwafel- en kaaspieten die er uitzagen alsof ze een enge ziekte onder de leden hadden. En gelukkig al helemaal geen clownspieten, die alleen maar eng en niet leuk zijn en bijna
garant staan voor nachtmerries.

Tegen het einde van de ochtend arriveerde in het diepste geheim (hij moest immers officieel nog voet aan wal zetten in Gouda) Sinterklaas op de locatie.

IMG_8909

In de eetruimte werd de officiële aankomst van Sinterklaas in Nederland afgewacht.

IMG_8766

Nadat de de Goedheiligman in Nederland verwelkomd was, kon het hele pietengezelschap inclusief  Sint op weg naar het centrum van Zeist. Dat gedeelte heb ik zelf maar even overgeslagen. Maar ik ben wel nog naar het Slot gereden om de aankomst daar vast te leggen. Dat was al tegen het einde van de middag. Toen kon iedereen terugkijken op een zeer geslaagde intocht, die mogelijk gemaakt is door zo’n 150 Pieten en ik weet niet hoeveel andere vrijwilligers.

IMG_9136

Tot slot nog even Sinterklaas met al zijn Pieten op de foto voor zijn residentie in Zeist.

IMG_9182

Al met al was het een zeer superleuke dag! Ook behind the scenes.

De foto’s van deze dag zijn te vinden in de volgende albums:
Intocht Sinterklaas 2014 in Zeist
Foto’s gemaakt bij de start bij het Christelijk Lyceum en op het stuk van Figi tot op het bordes bij het Slot.

Bij het Schminkpaleis
Foto’s gemaakt voor en na de intocht.
LET OP: de foto’s zijn niet geschikt voor kinderen die nog in Sinterklaas geloven!

Pieten in the picture
Portretten van Pieten.
LET OP: er staan enkele Pieten zonder handschoenen op de foto.

Na de intocht bij de residentie van Sinterklaas
Foto’s genomen in en rond Slot Zeist na de intocht.

Reacties zijn gesloten.