Pep met GIMP

IMG_1148 gimp orton2

Al een jaar of vijf bewerk ik zowat al mijn foto’s met Lightroom. En dat gaat prima. Ik gebruik het voor zo’n 99% van mijn foto’s. In Lightroom kun je relatief snel werken en zeker de meest recente versie (LR5) heeft er een aantal heel fijne opties bij zitten die het bewerken van foto’s een stuk gemakkelijker maken. Toch zijn er situaties waarin Lightroom alleen niet voldoet.

Het grootste nadeel van Ligtroom is dat je er niet met lagen en laagmaskers in kunt werken. En voor sommige effecten is dat eigenlijk wel noodzakelijk. Neem nou onderstaande foto.

IMG_1148

Leuk, maar ik vond dat hij wel wat extra pep kon gebruiken in de vorm van een Orton-effect. En daar komen dus lagen aan te pas. Voor de enkele keer dat ik met lagen wil werken, open ik doorgaans mijn oude Photoshop CS3 versie. Die kan al sinds mijn vorige camera niet meer de raw-bestanden aan, omdat die te modern zijn, maar als ik me met het bewerken van jpg-bestanden tevreden stel, dan voldeed die versie nog prima. Ja, voldeed. Want inmiddels kan CS3 ook niet meer werken met de nieuwste Java-versie. En om nu terug te gaan naar een oude Java-versie, zodat ik mijn antieke CS3 weer kan gebruiken, gaat toch net wat te ver. Het gaat me ook te ver  om voor de enkele keer dat ik Photoshop echt nodig  heb, me te abonneren op de nieuwste versie. Dat kost toch al gauw zo’n €144,- per jaar.

Dus ben ik op zoek gegaan naar andere opties. Zodoende kwam ik bij GIMP terecht, het gratis open source alternatief voor Photoshop. Het blijkt verrassend uitgebreid te zijn en een Orton-effect is er prima mee te creëren. Of het echt een volwaardige vervanger van Photoshop is, weet ik nog niet, maar het is in ieder geval de moeite van het proberen waard. De foto bovenaan dit blog is trouwens het eindresultaat van de bewerking in GIMP.

 

Reacties zijn gesloten.