Happy 2013!

Iedereen een gelukkig en gezond 2013! En dat het een mooi jaar met vele mooie foto’s mag worden!

Als binnenkomertje nog een stukje over vuurwerkfotografie, al is dat nu een dagje of wat te laat, of een klein jaartje te vroeg. Het is maar hoe je het bekijkt.

Het heeft mij een hele tijd gekost voordat ik enigszins acceptabele vuurwerkfoto’s kon maken. Maar inmiddels weet ik wel hoe ik dat het beste voor mekaar kan krijgen. Wat trouwens geen garantie is dat het ook lukt.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding het halve werk. Zet dus voordat het begint je camera klaar en stel deze in. Je camera stel je manueel in. Belangrijk zijn een lage iso-waarde, een klein diafragma en een lange sluitertijd. Zelf ga ik uit van de volgende instellingen: iso 100, diafragma F16, sluitertijd 30s. Met deze waardes kun je wel een beetje spelen, afhankelijk van hoeveel omgevingslicht er is en de soort en hoeveelheid vuurwerk dat wordt afgeschoten.
Je kunt het best gebruik maken van een groothoeklens. Verder is een al dan niet bedrade afstandsbediening wel handig. En je kunt eigenlijk niet zonder een statief.

Iso
Hou de iso-waarde zo laag mogelijk (100 tot 400 iso) om ruis te voorkomen.

Diafragma
Kies voor een klein diafragma, bijvoorbeeld F11 of F16. Hierdoor krijg je veel scherptediepte in je foto; dat heeft meteen als voordeel dat het scherpstellen wat minder nauw komt. Als je ook een deel van je omgeving mee fotografeert, zorgt een klein diafragma er ook voor dat je stervorming rond lichtbronnen krijgt; dat geeft extra sprankeling aan de foto.

Sluitertijd
Kies voor een langere sluitertijd. Denk hierbij aan 2 tot 30 seconden.
Je kunt vuurwerk vastleggen met een sluitertijd van een paar seconde. Het licht is fel genoeg om op de foto te komen. Maar het voordeel van een nog langere sluitertijd is dat je meer vuurwerk in 1 beeld kunt vastleggen. Al het vuurwerk dat voorbij komt in de tijd dat je sluiter openstaat, verschijnt dan namelijk in 1 foto. Daardoor ziet deze er al snel spectaculairder uit.

Wat ik zelf ook goed vind werken is de sluitertijd op bulb zetten. Op het moment dat er mooi vuurwerk is, zet ik de sluiter open en als dat weer voorbij is, of als ik denk dat er genoeg vuurwerk op de foto staat, zet ik de sluiter weer dicht.

Nabewerking
Zelf schiet ik al mijn foto’s in raw en bewerk ze dan in Lightroom.
Om vuurwerkfoto’s extra levendig uit te laten zien, zet ik de schuifjes voor helderheid en levendigheid flink naar rechts (beide waardes > 60) en de puntcurve op hoog contrast.
Eventueel pas ik ook nog wat aan in de belichting en de hooglichten, schaduwen, witte tinten en zwarte tinten.
Als er nog een deel van de omgeving op de foto staat, zet ik deze waardes zo dat de omgeving nog herkenbaar is. De lucht is dan niet helemaal zwart.
Als het foto’s betreft waarop alleen vuurwerk in de lucht te zien is, dan maak ik de lucht meestal wat donkerder om meer contrast te krijgen.

 

Reacties zijn gesloten.