De machowereld der fotografen

De wereld van de (amateur)fotografen is best een machowereld. Dat wordt al snel duidelijk als je op het gemiddelde fotoforum kijkt. Vaak staat er een profielfoto waarop schrijver met zijn grootste lens op de camera staat afgebeeld. En voor wie dan nog niet door heeft wat voor vent de desbetreffende fotograaf is, staat er in de signature van zijn posts een opsomming van al het fotomaterieel dat hij in zijn bezit heeft.

Ok, ik geef het toe: dit is misschien wel erg zwartwit gesteld, maar er zit op zijn minst een kern van waarheid in. Ik heb in ieder geval toch sterk de indruk dat het vooral de mannen zijn die graag pronken met hun apparatuur, of het nu op een forum is of in real life. Meestal zijn het mannen die met de dure camera’s en lenzen rondlopen; de vrouwen met een spiegelrelfex hebben doorgaans een bescheidener exemplaar bij zich. Het zijn ook altijd de mannen die je aanspreken op je apparatuur waarbij ze graag laten weten dat ze er verstand van hebben. Dat laatste denken ze in ieder geval. In de praktijk vallen ze echter vaak snel door de mand. Het zijn ook de mannen die laten merken dat je status zakt als blijkt dat de camera om je nek niet een state of the art exemplaar is, maar een al minstens 4 jaar oud model.

De afgelopen weken was ik me wat aan het oriënteren op een eventuele nieuwe camera, omdat mijn ruim 4 jaar oude exemplaar toch wat technische beperkingen heeft die bij de nieuwere modellen een stuk minder aanwezig zijn. Terwijl ik diverse fora en reviews afstruinde, viel me weer eens op hoeveel het bij sommige fotografen om status draait. In de amateur en semi-prof wereld van Canon zijn 2 camera’s die status hebben: de 7D (want heel snel en goed AF-systeem) en de 5D MK2 (want heel goed, behalve op de sterke punten van de 7D).

Tegenwoordig is de 5D al aan de MK3 toe, die het beste van de 7D met het beste van de 5D MK2 combineert (en het scheelt niet veel of de prijs is ook een combi van beide camera’s). Maar desondanks kunnen de 7D en de 5D MK2 nog steeds teren op hun oude roem en status. Dat kan nieuwkomer 6D niet, en ondanks dat deze camera op zowat alle vlakken even goed of beter is dan de 5D MK2, haalt men er de neus voor op. Het maakt niet uit dat het middelste focuspunt van de 6D zelfs nog beter is in low light situaties dan dat van de 5D MK3 en dat de beeldkwaliteit minstens zo goed is. De 6D heeft een veel minder geavanceerd focussyssteem en “dus” stelt de camera niks voor, ook al is het focussysteem nog steeds beter dan dat van de 5D MK2. Tot over maat van ramp is de maximale flitssynchronisatie ook nog eens beperkt tot 1/180 sec (zou je echt verschil merken met de gebruikelijke 1/200 of 1/250 sec?) en de snelste sluitertijd tot 1/4000 sec (wie gebruikt dat in de praktijk eigenlijk?). Kortom, volgens de fotografenmacho’s is de nieuwe 6D knap waardeloos en alleen maar goed voor beginners die van een 500D met kitlens overstappen naar een full frame camera. Het feit dat de 6D ook nog wat snufjes heeft als wifi en gps, lijkt de beginnersstatus van de camera alleen maar te bevestigen bij de fotografenmacho’s. Dat zijn immers maar gadgets. Een semi-professionele fotograaf zit daar niet op te wachten; en mocht hij er wel over willen beschikken dan koopt hij ze toch voor een paar honderd euro als losse accessoire voor zijn wél (semi-)professionele camera!

Elke zichzelf respecterende fotograaf die naar full frame overstapt, moet dus ofwel de “slechts” 800 tot 1000 euro duurdere 5D MK3 kopen ofwel – als hij dat nieuwe model niet kan betalen – de oude 5D MK2 die tenminste een respectabele status heeft. Maar een 6D is voor beginners en die moet je dus niet hebben.
Ik begrijp het niet helemaal. Voor een beginner die alleen een 500D met kitlens gewend is, lijkt de 6D me complete overkill.  En waarom zou je een 5D MK2 willen kopen als de 6D ongeveer op alle fronten beter is en nauwelijks meer kost? Ik ben dan ook echt benieuwd hoe men over een tijdje naar deze camera kijkt. Als men over de teleurstelling heen is dat de 6D geen 5d MK3 is voor de prijs van een 5D MK2 en ook niet aan sommige specs van de Nikon D600 kan tippen; want dat laatste is ook al zo’n pijnpunt voor velen.

Reacties zijn gesloten.