Yes…melkweg op de foto!!!

ISO 3200 – 12mm – f/2.8- 10,0sec

Een van de dingen op mijn fotografie-wishlist was altijd het fotograferen van de melkweg. In het dagelijks leven vrij kansloos als je in Nederland woont. Teveel lichtvervuiling. Of je moet op de Wadden zitten.

Vorig jaar was ik een week naar Schiermonnikoog. Maar echt groot schatte ik mijn kansen op een foto van de melkweg niet in. Dat had alles met de weersverwachting te maken. Er werd bepaald geen wolkenloos weer – toch wel een voorwaarde voor een melkwegfoto – voorspeld. Maar het werkelijke weer komt niet altijd overeen met het voorspelde weer. De eerste paar dagen was de avondlucht wolkenloos. En een app op mijn telefoon vertelde me dat ik vanuit de tuin van mijn huisje uitzicht zou hebben op de melkweg. Toch maar een poging wagen dan?

Ik had alleen mijn statief, eigenlijk onmisbaar voor melkwegfotografie, thuisgelaten. Geen zin in onnodig gesjouw en ik gebruik het toch vrijwel nooit.
En dan was er nog dat probleem van de vuurtoren die een paar honderd meter verderop stond en telkens een enorme bak licht in de tuin wierp. Iets waar je bij melkwegfotografie, met de daarbijbehorende lange sluitertijden, ook al niet op zit te wachten.

Ik besloot toch een poging te wagen. Camera op de tuintafel en verder gebruik maken van een juiste timing. De vuurtonen wierp namelijk telkens een aantal snelle flitsen achter elkaar, waarna een wat langere pauze volgde zonder licht. En die zou met een beetje mazzel net lang genoeg zijn om een foto van de sterrenhemel te kunnen maken.

Het lukte zowaar! Er was weliswaar wat fotobewerking voor nodig om de melkweg wat meer op te laten vallen op de foto. En er zijn door anderen veel betere foto’s van de melkweg gemaakt. Die hadden waarschijnlijk wel een statief en geen vuurtoren in de buurt. Maar toch…de melkweg staat op de foto en dankzij de lange sluitertijd heb ik mezelf ook nog in beeld gekregen terwijl ik naar de sterren keek. En sterren waren er meer dan genoeg. De melkweg was met het blote oog trouwens amper zichtbaar. Als ik niet had geweten dat hij er was, zou ik hebben gedacht dat er een lichte wolkensluier in de lucht zat. Maar dat was dus de melkweg. Ooit hoop ik nog eens echt goede foto’s hiervan te maken. Maar voor nu ben ik blij met het resultaat!

Reacties zijn gesloten.