Uitbreiding ‘expositie’

Sinds vorige maand is mijn doorlopende tentoonstelling in het gemeentehuis van Zeist weer wat uitgebreid. Natuurlijk heb ik daar niet echt een tentoonstelling, maar zo voelt het soms wel.

Vijf jaar geleden werd mij gevraagd of ik foto’s kon leveren voor fotobehang in het gemeentehuis. Dat kon ik en zo kwamen een aantal van mijn foto(collage)’s levensgroot op muren in het gemeentehuis te hangen. In een aantal vergaderruimtes kwam echter nog ‘gewoon’ behang. Vijf jaar gebruik van die ruimtes had echter letterlijk zijn sporen achtergelaten op het behang; dus inmiddels was dat wel aan vervanging toe. En omdat men blijkbaar blij was met de foto’s die ik eerder had aangeleverd, kreeg ik de vraag of ik ook foto’s voor fotobehang in deze vergaderruimtes kon aanleveren.

Net als de foto’s van vijf jaar geleden moesten de foto’s bij het thema van de verdieping passen (elke verdieping is gekoppeld aan een jaargetijde). En het liefst ook wat met Zeist te maken hebben. Er was echter 1 klein dingetje: of er deze keer mensen op konden?

Nu heb ik best wat foto’s van verschillende jaargetijden in Zeist in mijn collectie, maar met mensen erop? Oei. Toen ik de vraag kreeg, zaten we ook nog eens midden in de eerste periode van de intelligente lockdown in verband met de Covid-19 pandemie. De straten waren toen zo goed als verlaten; dus ook weinig kans om foto’s met mensen erop te maken. Tijd dus om met een frisse blik naar wat oude foto’s te kijken.

De vergaderzaal op de eerste verdieping heeft als thema herfst. Uiteindelijk kwam ik bij foto’s echt die ik ooit (meer dan 10 jaar geleden) van mountainbikers tijdens een duathlon in de bossen van Austerlitz had gemaakt.
Herfst ✅
Mensen ✅
Niet al te herkenbaar op de foto (wie zegt dat ze op een foto in het gemeentehuis willen hangen?) ✅

De foto
Als fotobehang

De vergaderzaal op de tweede verdieping heeft als thema winter. Dat was al wat moeilijker. Geschikte winterfoto’s met mensen erop heb ik namelijk niet. Maar ik had wel ooit foto’s in een sporthal gemaakt die goed zouden passen bij het kleurenpalet van de verdieping. Inmiddels ook meer da 10 jaar geleden vond het evenement Sport voor iedereen plaats. Een dag waarop gezonde sporters en sporters met een fysieke beperking samen trainden om zo meer begrip voor elkaar te krijgen. In de atletiekvereniging kwam dat neer op een training in Sporthal Dijnselburg samen met een aantal atleten met een onderbeenamputatie. Ook kregen we daar uitleg over de verschillende typen prothesen en wie wou kon deze zelfs uitproberen.

Tijdens het maken van de foto’s heb ik wat met lange sluitertijden zitten te spelen en dat leverde best intrigerende beelden op; waar ik vervolgens nooit meer wat mee heb gedaan. Tot nu toe dan. Voor de fotowand met het thema winter heb ik een collage van die foto’s gemaakt. Zoals ik al meldde: de kleuren pasten. En ik vond de combinatie van atleten met en zonder fysieke beperking ook wel passend bij waar de gemeente voor staat: een samenleving waarin iedereen meedoet en gebaseerd op gelijkwaardigheid.

Winter (althans de juiste kleuren) ✅
Mensen ✅
Niet al te herkenbaar op de foto ✅

De foto
Als fotobehang

Op mijn werk waren ze het ook eens met de voorgestelde foto’s en nu zijn ze dus als fotowand te bewonderen.

In het gemeentehuis zijn nu zo’n 10 wanden behangen met mijn foto’s. Daarnaast zijn er nog 2 wanden met collage’s die ik heb gemaakt (en waarin 1 eigen foto is verwerkt). Het voelt dus echt een beetje alsof het gemeentehuis mijn persoonlijk doorlopende expositieruimte is 😁

Reacties zijn gesloten.