Vastelaovend 2013

Het is weer voorbij. Drie dagen genieten van een unieke sfeer en mensen in waanzinnige creaties. Drie dagen foto’s maken in een andere wereld. De wereld die Vastelaovend heet. Ik vraag me wel eens af wat de buitenlanders denken die in de chaos van de Mestreechter Vastelaovend zijn beland. Bijzonder vinden ze het vast en zeker. Dit jaar leek in ieder geval in het teken te staan van buitenlandse toeristen die zich samen met vastelaovendvierders op de foto lieten zetten. Iets wat me andere jaren nooit zo opgevallen is, al zal het ook toen voorgekomen zijn.

En ook voor de rest wordt er veel gefotografeerd. Niet alleen door mij. Sommige fotografen zie ik trouwens elk jaar weer verschijnen. Carnaval, in ieder geval in Maastricht, is dan ook een van de mooiste feesten om te fotograferen. Het is ook een van de weinige momenten dat je ongegeneerd je camera op vreemden kunt richten. De meesten zien het als een compliment aan hun uitdossing, wat het ook is, en gaan vaak zelfs bereidwillig poseren.

De beste dag om foto’s te maken is de dinsdag, tijdens het Zaate Hermeniekes Concours. Je kunt je dan het gemakkelijkst tussen de feestvierders mengen. En vaak staan ze een hele tijd stil, zodat je ook even op je gemak foto’s kunt maken. En je hebt de meeste kans dat ze er even voor gaan staan als je ze wilt fotograferen.

Toch kan ik me voorstellen dat men het na een paar dagen wel zat is om weer een camera op zich gericht te krijgen en op de foto te worden gezet. Foto’s die men meestal nooit te zien zal krijgen. Dus ja, ook al kun je op dat moment ongegeneerd mensen fotograferen, toch voel ik me er wel eens gegeneerd over dat ik daar ook zomaar aan meedoe. En ik vind het ook jammer dat sommige mensen nooit te zien krijgen hoe mooi ze op de foto staan. Daarom heb ik sinds vorig jaar naast mijn pekske ook visitekaartjes ingevoerd. De mensen die er echt mooi voor gaan staan of die ik uitgebreid heb staan fotograferen, geef ik een kaartje met het adres van mijn website. Zo kunnen ze de foto’s die ik van ze heb gemaakt later nog eens bekijken. De meesten reageren blij verrast. En soms levert het ook nog een leuk praatje op. Al met al is het fotograferen tijdens carnaval er zo nog leuker op geworden. En dankzij mijn pekske ziet niemand mij meer ten onrechte voor een Hollender aan.

 

Al het moois van de drie carnavalsdagen is natuurlijk ook te bekijken:
Alle foto’s van Vastelaovend in Mestreech 2013.
Selectie van de foto’s van 2013 op youtube.

 

p.s.
Vorig jaar had ik drie prachtig geschminkte meisjes voor de camera. Jammer genoeg ben ik vergeten hun een kaartje te geven. Daar heb ik nu nog spijt van. Dus mocht iemand deze meisjes (her)kennen, wijs ze dan even op mijn foto’s van vorig jaar.

Reacties zijn gesloten.