Pietportretten

pietenportretten

Iedereen en niemand kent Zwarte Piet. Iedereen kan Zwarte Piet zijn en Zwarte Piet kan iedereen zijn. En net als vorig jaar is me gevraagd of ik zin had de Zwarte Pieten van de intocht in Zeist op de foto te zetten. En dus ging op zaterdagochtend weer naar het Schminkpaleis, waar de transformatie van tientallen vrijwilligers in Zwarte Pieten zich voltrok.

De vrijwilligers kwamen binnen als familieleden, klasgenoten, teammaatjes, vriendengroepen en noem maar op. Bij binnenkomst in het Schminkpaleis kregen ze hun pietenpak uitgereikt. Daarna mochten ze zich gekleed in pietenbroek, zwarte kousen en zwarte trui melden in de transformatieruimte. De dames van de schmink zorgden ervoor dat elk beetje huid verdween onder een donkere laag schmink. En ze gingen hier ver in. Heel ver. Zelfs de binnenkant van de oren werd vakkundig zwart gemaakt met behulp van een penseel. En Pieten in spé waarbij toch een stukje van hun originele huidkleur zichtbaar werd in de loop van de dag, werden onverbiddelijk weer naar de schmink gestuurd. Want wat zwart is, moet zwart blijven. In ieder geval totdat de Pieten Slot Zeist, tijdelijk ook bekend als de Sinterklaasresidentie, hadden bereikt.

schminkpaleis

Nadat ze geschminkt waren, mochten de Pieten ook hun jasjes aan. En daarna kregen ze om beurten een zwarte haardos en een baret aangemeten. Op de kragen moesten ze nog even wachten, omdat het de bedoeling was dat die wél wit bleven. De kragen kregen ze dus pas, nadat ze klaar waren met eten en de schmink weer bijgewerkt en opgedroogd was. De Pieten in spé die Zwarte Piet geworden waren, mochten, als ze daar zin in hadden, bij mij poseren voor een Pietportret. Nu is het nog best een klus om Pieten te laten weten dat ze op de foto kunnen, de props te behoeden voor pietengeintjes en de Pieten nog enigszins in het gareel te houden. Gelukkig kreeg ik daarbij spontaan assistentie van Jorika-Piet, die een bijzonder groot talent voor dit soort zaken bleek te hebben. Ik kreeg Zwarte Pieten in allerlei soorten en maten voor de lens. Sommige herkende ik nog van vorig jaar. Als Piet dan. In hun niet-pietenleven zou ik ze echt niet herkennen. Ze zouden (bijna) iedereen kunnen zijn. Pieten zijn Pieten, hoe hun hoedanigheid ook is. Er valt vaak niet met zekerheid te zeggen of het mannelijke of vrouwelijke Pieten zijn. En ook de leeftijd schatten is opeens een stuk moeilijker dan in het niet-pietenleven. Het is ook volstrekt onduidelijk of ze normaal gesproken blond, zwart, rood, bruin of anders gekleurd haar hebben. Net zoals het onduidelijk is of ze van nature heel bleek of juist donker zijn. Hoe dan ook, ze zijn er om een kinderfeestje te bouwen en dat doen ze dan ook. Ze zijn Zwarte Piet.

Behalve bij de transformatie van mensen in Zwarte Pieten heb ik ook nog foto’s van de intocht zelf gemaakt. En doordat ik min of meer de hoffotograaf van de organisatie was, kon ik fotograferen vanaf plekken waar ik anders zo snel niet zou komen, zoals het balkon van een dame die tegenover het grote podium woont en een dakterras van het tegenover het gemeentehuis liggende hotel Figi. En niet te vergeten vanaf Pakjeswagen 12!

sint_in_perspectief

Uiteindelijk kwam de stoet met Sinterklaas aan bij Slot Zeist, dat for the time being is omgetoverd tot de residentie van Sinterklaas. De Zwarte Pieten hadden er een lange dag op zitten en nadat de deuren van het Slot waren gesloten, begon hun magie langzaamaan te verdwijnen en hun gewone zelf weer door te schemeren. Vooral figuurlijk. De zwarte kleur zat er nog goed op.
Zelf nam ik uiteraard nog even de kans waar om ook nog een heus Sintportret te schieten.

sintresidentie

Tegen de tijd dat ik, net als de Pieten, weer terug was in het Schminkpaleis, bleken deze grotendeels te zijn verdwenen en waren er alleen nog vermoeide en hongerige familieleden, klasgenoten, teammaatjes, vriendengroepen, et cetera over. Met hier en daar nog een zwarte veeg. Het was weer een geslaagde dag!

De foto’s van deze dag zijn te vinden in de volgende albums:
Intocht Sinterklaas 2015 in Zeist
Foto’s gemaakt bij de start bij het Christelijk Lyceum, de podia aan de 1e Hogeweg en Het Rond, en op het bordes bij het Slot.

Bij het Schminkpaleis
Foto’s gemaakt voor en na de intocht.
LET OP: de foto’s zijn niet geschikt voor kinderen die nog in Sinterklaas geloven!

Pietportretten
Portretten van Pieten en, last but not least, de Sint.

Na de intocht bij de residentie van Sinterklaas
Foto’s genomen in en rond Slot Zeist na de intocht.

 

Reacties zijn gesloten.