De geheimen van het Slot van Sinterklaas

slot van sinterklaas

Een grote, vele ruimtes beslaande en tot in de kleinste details ingerichte set. Overal tot in de puntjes en passend bij het thema gestylde figuranten. Hoe vet is het dan om daar te kunnen fotograferen? Heel vet! En afgelopen weekend had ik de mazzel dat ik op zo’n set mijn gang kon gaan. Ik had VIP-toegang tot het Slot van Sinterklaas!

De rest van het jaar heet het Slot van Sinterklaas Slot Zeist. En ook in die hoedanigheid is dit 17e-eeuwse slot prachtig om te zien, net als de eromheen liggende (en fotogenieke) slottuin. Een paar dagen per jaar verandert het echter in het Slot van Sinterklaas. Bezoekers, jong en oud, kunnen dan tijdens de rondleidingen een kijkje nemen in de onder andere de werkkamer van Sinterklaas, de slaapkamer van Sinterklaas, de Pietenslaapzaal, de pepernotenbakkerij en de postkamer. Al deze ruimtes zijn helemaal in het sinterklaasthema ingericht. En ook de gangen van het Slot zijn aan het thema aangepast. Verder wemelt het er van de figuranten in de vorm van talloze Pieten, slotdames, kameniers, kasteelpersoneel en natuurlijk de Sint. En in dit decor mocht ik dus mijn gang gaan met mijn camera.

Ik wou bewust geen bezoekers op de foto, maar juist de illusie wekken dat ik echt achter gesloten deuren het leven in het Slot van Sinterklaas gefotografeerd had. Dat betekende dus vooral snel tussen de verschillende rondleidingen door foto’s maken. Tijd om uitgebreid met lichtopstellingen aan de slag te gaan was er dan ook niet. De foto’s binnen zijn allemaal gemaakt met behulp van natuurlijk omgevingslicht en een opzetflitser als invullicht of voor net dat beetje extra. Soms had ik een mazzeltje, zoals met de zonnestralen die door een raam precies op de werktafel van de Sint (met Piet erachter) vielen. Een kwestie van toevallig op het juiste moment op de juiste plek zijn, en gebruik te maken van dat moment. En het licht in de slaapkamer van Sinterklaas was natuurlijk al mooi; dan is er nog maar een klein beetje extra nodig om ook nog eens Piet en het kamermeisje eruit te laten springen.

De figuranten (sommige waren echt briljant!) waren gelukkig wel allemaal bereid om mee te werken en te poseren, of beter nog om te acteren, voor de foto’s, waardoor deze bijna echt kleine verhaaltje lijken te vormen. Wat natuurlijk ook mijn bedoeling was. Al met al is mijn missie geslaagd!

Dus wil je weten hoe de slaapkamer van Sinterklaas en de slaapzaal van de jonge Pietjes er uitzien? Of wat Piet en de Pietjes doen als ze denken dat niemand ze in de gaten houdt? Of wil je weten vanaf waar alle cadeautjes verstuurd worden of waar de pepernoten worden gebakken? Neem dan een kijkje bij de foto’s van De geheimen van het Slot van Sinterklaas.

Hieronder alvast een blik op de bedliteratuur van de Sint.

PB282004

Meer foto’s zijn te vinden op Slot van Sinterklaas 2015

Reacties zijn gesloten.