Weg met de regels!

pole in motion

Er zijn allerlei ongeschreven regels waaraan een foto moet voldoen om als een goede foto te worden beschouwd. Die regels hebben betrekking hebben op technische en op esthetische aspecten. En al garanderen ze niet dat je een fantastische foto maakt als je je eraan houdt, ze zorgen er in ieder geval voor dat je een acceptabele foto krijgt. Maar soms moet je gewoon alle regels aan je laars lappen!

Het bewust(!) overtreden van de fotografische regels kan soms heel bevrijdend zijn en de creativiteit een boost geven. Zo deugt aan de serie Pole in motion technisch een hoop niet. De focus ligt ver voor het onderwerp, de sluitertijd is te lang om een bewegend onderwerp goed vast te leggen en de achtergrond is zwaar overbelicht. En dat waren allemaal bewuste keuzes. Het effect hiervan is een abstract aandoende serie foto’s met een watercolor effect. Dat wordt nog eens versterkt door het gebruik van dunne gekleurde sjaaltjes en doeken die voor extra beweging zorgen.

Over het esthetische aspect van dit soort foto’s mag ieder zijn mening hebben. Ik kan me wel voorstellen dat dit niet ieders smaak is. Maar dat hoeft ook niet. Zelf hou ik er wel van om zo nu en dan met beweging en scherpte te spelen. Al zou ik het ook wat veel van het goede vinden om alleen maar zulke foto’s te maken.

Reacties zijn gesloten.