The Beast

Snapshots zijn doorgaans niet iets waar we trots op moeten zijn volgens de gemiddelde forummer van het gemiddelde fotografieforum. Snapshots zijn foto’s die je, als je ze dan al per se op een forum wilt plaatsen, het beste in het verdomhoekje kunt zetten. Dat draagt doorgaans de titel “Snapshots”. Maar beter is nog die foto’s helemaal niet te plaatsen, of hooguit op je Facebookpagina.

De lage status van snapshots blijkt wel uit onderstaande definitie:

snapshot is popularly defined as a photograph that is “shot” spontaneously and quickly, most often without artistic or journalistic intent. Snapshots are commonly considered to be technically “imperfect” or amateurish—out of focus or poorly framed or composed.
bron: wikipedia

Toch doet men hiermee onrecht aan sommige foto’s. Bovenstaande foto heb ik gemaakt toen een deel van het gemeentehuis in Zeist gesloopt werd. En hoewel de serie waar de foto uit komt niet helemaal “spontaneously” en zonder “journalistic intent” was, was de foto zelf een toevalstreffer, snel genomen, maar met veel potentie.

Uiteraard is aan het eindresultaat wel enige nabewerking te pas gekomen; dat zou je ook wel  “artistic intent” kunnen noemen, maar in de basis was het een snel genomen foto die toevallig veel beter was dan alle andere in die serie genomen foto’s, en daarmee toch een soort van snapshot. Maar wel een snapshot dat toevallig op precies het juiste moment en vanaf de juiste plek is genomen. Een uniek moment bovendien. Een foto die ook niet anders dan als een snapshot had kunnen worden gemaakt, omdat exact dit beeld niet te voorzien was.

Reacties zijn gesloten.