Joomla vs WordPress, een eerste indruk

Ik had eigenlijk verwacht dat mijn eerste echte post zou gaan over fotografie. In plaats daarvan gaat hij over de platforms waarop de website en het blog draaien. Concreet: de webiste draait op Joomla, het blog op WordPress. Dat laatste is omdat ik niet de door mij gezochte blogfunctionaliteiten in Joomla vond. En WordPress heeft die wel. Maar WordPress is dan ook in eerste instantie als een blog tool ontworpen.

De eerste indruk is ook dat WordPress gemakkelijker onder de knie te krijgen is. Maar dat komt misschien ook omdat ik WordPress wil gebruiken waarvoor het ooit bedoeld was; en in Joomla heb ik een hele website in elkaar geknutseld.


In WordPress wijzen veel zaken zich vanzelf, tenminste daar lijkt het op. Toch gebeurt niet altijd wat ik logischerwijs zou verwachten, en ook mag verwachten volgens de documentatie. Zo worden sommige wijzigingen opeens niet doorgevoerd, ook al zou dat wel moeten gebeuren; sommige social buttons verschenen niet hoewel ze dat wel zouden moeten doen; of ze verdwenen niet hoewel dat wel de bedoeling was. Ook had ik een pracht van een follow me button ontworpen die de bezoeker in het follow me menu naar mijn website zou moeten leiden. In Safari zag het er allemaal prima uit. Maar in IOS6 bleek het niet te werken. In Chrome en IE werkte de button ook al niet. Beter gezegd de button verscheen niet; op het kruisje, vraagteken of whatever klikken leidde me wel weer naar mijn website. Maar mooi zag het er natuurlijk niet uit. Dus vooralsnog heb ik de button maar weer verwijderd en mag de bezoeker het met een normale link doen.

Al met al denk ik dat WordPress iets gemakkelijker aan te leren is, maar dat Joomla uiteindelijk meer controle geeft. Als je in Joomla eenmaal door hebt hoe de dingen werken, dan doen ze ook wat je wil. En bij WordPress lijkt dat tot nu toe een beetje afwachten te zijn. Of om toch maar in fotografietermen te schrijven: Joomla is de spiegelreflex. Het kost wat inspanning om het onder de knie te krijgen, maar valt daarna helemaal naar de hand te zetten. WordPress is een moderne compactcamera: zonder er al te veel verstand van te hebben, kun je er leuke dingen mee doen, maar het is soms wel afwachten of het resultaat wel is wat je ervan hoopte.

Reacties zijn gesloten.