Er is geen bal op de tv

IMG_7261
Niet dat er anders zoveel boeiends op tv is, maar met een hoop zenders die vanwege het wk ook nog eens alleen maar voetbal uitzenden, is het helemaal naatje. Ik ben geen voetballiefhebber en dat verandert ook niet als er een wk is. Sowieso begrijp ik niks van de daarbij behorende oranje massahysterie.

Ik lijk daar tamelijk alleen in te staan. Als ik de media mag geloven, is iedereen in de ban van ‘onze jongens’ en voetbal, en is oranje de favoriete kleur van elke Nederlander. Zelfs in het bolwerk der vrouwen, de parfumerie, ontkwam ik laatst niet aan de vraag of ik, met 50% korting, oranje nagellak voor zondag wilde (voor alle duidelijkheid: ik was er op het moment dat de eerstvolgende wedstrijd van het Nederlands elftal op een zondag was).

Kijk, ik snap best dat een voetballiefhebber (m/v) graag naar het wk kijkt en dat die ook nog extra enthousiast is als het Nederlands elftal moet spelen. Alleen die 8+ miljoen kijkers zijn helemaal niet allemaal voetballiefhebbers. Sterker nog, ik ben er redelijk zeker van dat een groot deel van die kijkers net zo weinig met voetbal heeft als ik. En een groot deel van al die in oranje gehulde voetbal’liefhebbers’ vindt buiten het wk om de kleur oranje spuuglelijk. En toch zitten ze tijdens het wk, tenminste als Nederland moet spelen, gekleed in een kleur die ze lelijk vinden te kijken naar een sport waar ze niks aan vinden, en foto’s de wereld in te zenden waaruit moet blijken hoe leuk het toch allemaal is. Ik begrijp dat dus niet en kijk ondertussen uit naar het moment dat iedereen weer normaal doet, dat voetbal op tv weer alleen bekeken wordt door de echte liefhebbers en dat ik weer mijn oranje shirtjes aan kan zonder dat iemand denkt dat ik aan de wk-hysterie ten prooi ben gevallen.

Om wat tegenwicht te bieden aan alle kijk-ons-toch-eens-wk-genieten-selfies heb ik maar even bovenstaande foto gemaakt: verveeld hangend voor de buis met een zender in beeld die snel weggezapt moet worden. Aangezien er toch niks boeiends op tv was, had ik ook alle tijd om even met de instellingen en belichting te spelen:

  • 97 mm om zo ongewenste elementen buiten de foto te houden
  • open diafragma (F4) voor een leuk scherp/onscherp contrast
  • sluitertijd van 1/30 om voldoende omgevingslicht te pakken om het beeld op tv goed zichtbaar te hebben
  • flitser op zijn zwakst en via de muur weerkaatst om mezelf uit te lichten
  • iso 1600

Het was nog best even puzzelen om dit allemaal zo uit te balanceren dat de foto werd zoals ik hem wilde hebben. Bij het vermogen van de flitser had ik eigenlijk een lagere iso-waarde moeten gebruiken, maar dan zou de sluitertijd voor het omgevingslicht weer zo lang moeten worden dat het risico op bewegingsonscherpte te groot werd. Een hogere iso-waarde gecombineerd met een kortere sluitertijd was ook geen optie, omdat de flitser daarvoor zelfs op de laagste stand te krachtig was. De flitser verder weg zetten was geen optie vanwege te weinig ruimte. Al met al leverde de genoemde combinatie het beste resultaat op.

En al ziet de foto er niet uit alsof ik me prima vermaak: schijn bedriegt.

Reacties zijn gesloten.