Een perceptie van de herfst

IMG_0196n

De herfst met zijn warme volle kleuren is een prachtig jaargetijde om te fotograferen. Een goede reden om dan, gewapend met een camera, in de middagpauze een rondje door het park te doen. Zeker als ook nog eens de zon schijnt.

Eigenlijk had ik de hoop op mooie herfstfoto’s dit jaar al een beetje opgegeven. Een zware herfststorm had al een hoop blaadjes doen wegwaaien zo’n week voordat de herfstkleuren tot hun volle pracht zouden komen. En dagenlange regen had van de bladeren op de grond een vieze prut gemaakt. De herfst van dit jaar is dus zeker niet de mooiste of beste. Maar voor wie om zich heen kijkt, valt er nog genoeg moois te zien.

IMG_0186

Al wandelend door het park drong de herfstsfeer zich aan me op. De kunst is dan nog die tot uiting te brengen in de foto’s. Want mijn camera begrijpt niet dat mijn ogen naar de warme herfsttinten en de oranjegouden spiegelingen in het water worden getrokken. En dat die in mijn beleving veel meer opvallen dan de grijze wandelpaden, de donkere schaduwen en de blaadjes die wel nog groen zijn. En dus levert mijn camera toch nog enigszins koele beelden waarbij de herfsttinten wat wegvallen in het totale beeld.

Gelukkig bestaat er nog zoiets als fotobewerkingssoftware. Met een wat warmere kleurtemperatuur en nog wat extra nadruk op de gele, oranje en rode tinten zien de foto’s er opeens een stuk herfstachtiger uit en sluiten ze veel meer aan bij mijn beleving van de herfst. Op het plaatje hieronder valt het resultaat te zien van een nabewerking in Lightroom.

voor en na bewerking

Voor en na bewerking.
Het bovenste beeld is zoals de foto uit de camera kwam; het onderste beeld is hoe de foto er uit ziet na bewerking in Lightroom.

Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die de bovenste foto mooier en realistischer vinden dan de onderste. Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Maat wat mij betreft is de meest realistische foto niet altijd de mooiste en de mooiste niet altijd de meest realistische. Een foto draait ook om beleving. En in mijn beleving vallen de warme herfsttinten nu eenmaal meer op dan al het grauwe en kale verval eromheen. En dus mogen die herfsttinten wat mij betreft ook wat meer aandacht krijgen in de uiteindelijke foto’s. Want foto’s geven niet de werkelijkheid weer; foto’s zijn hooguit een interpretatie van de werkelijkheid.

IMG_0197

Reacties zijn gesloten.