Een nieuwe achtergrond: Photoshop CC vs GIMP

IMG_8335_cc_vs_gimp

Een nieuwe achtergrond: links met Photoshop CC, rechts met GIMP

In Pep met GIMP schreef ik al dat ik 99% van mijn foto’s alleen in Lightroom bewerk. Voor de enkele keer dat ik dacht Photoshop nodig te hebben, redde ik me de afgelopen jaren met de redelijk antieke Photoshop CS3-versie. Maar die werkt niet meer met de recentere Java-versies. Als alternatief ben ik toen bij GIMP uitgekomen. Bij mijn laatste update van Lightroom besloot ik over te stappen op Adobe CC voor fotografen. En daarmee kreeg ik dus weer de beschikking over Photoshop CC.

En hoewel GIMP heel wat bieden heeft voor een gratis programma, is Photoshop CC daarmee vergeleken een verademing. Photoshop CC is snel. Waar in GIMP bij elke laagaanpassing het beeld zich tergend traag opbouwt, is het nieuwe beeld in Photoshop CC er, voordat ik ook maar met mijn ogen kan knipperen. En daarnaast kan ik weer gebruik maken van aanpassingslagen. Als die al in GIMP zitten, heb ik ze nooit kunnen vinden. Verder blijkt dat Photoshop sinds CS3 heel wat geavanceerdere selectietools erbij heeft gekregen. Die komen het gebruiksgemak enorm ten goede.

IIMG_8335_ppk besloot een klein experiment uit te voeren.
Een tijdje terug heb ik deze foto met neutrale achtergrond gemaakt. Om eerlijk te zijn niet een van mijn favorieten. Bij nader inzien vind ik de belichting te hard en de achtergrond te saai. Aan die belichting kan niets meer veranderd worden; aan de achtergrond wel. Toen ik enige tijd geleden met GIMP aan het experimenteren was, besloot ik eens uit te proberen hoe goed en gemakkelijk ik een nieuwe achtergrond aan de foto kon toevoegen. Een zee als achtergrond leek me wel toepasselijk. Met wat geëxperimenteer kwam ik tot de rechter foto aan de bovenkant van deze pagina. Hoewel het resultaat op het eerste gezicht wel aardig lijkt, ziet het er wel enigszins gekunsteld uit. De zee achter de transparante sluier is namelijk nogal egaal. Of beter gezegd, er is geen zee zichtbaar door de sluier. En de enige reden dat het niet al te vreemd oogt, is dat de kleur van de achtergrond nog een beetje past bij de kleur van de zee.

Onlangs besloot ik deze exercitie nog eens te herhalen in Photoshop CC.  Daarbij kon ik gelijk een nieuwe geavanceerde selectiemethode gebruiken om het model los te krijgen van de achtergond en vervolgens in een andere foto te plakken. Het resultaat is te zien op de linker foto aan de bovenkant van deze pagina. Wat meteen opvalt, is dat de zee nu wel door de sluier zichtbaar is. Daardoor ziet het eindresultaat er al gelijk een stuk beter uit. Het goed losmaken van het model van de achtergrond ging ook een stuk gemakkelijker dan in GIMP. Ook een stuk gemakkelijker trouwens dan vroeger in Photoshop CS3.

In de uitsnede hieronder is nog eens duidelijk het verschil tussen de bewerking in Photoshop CC en GIMP te zien. Linksboven in de foto’s is ook te zien dat de selectie van de rand in Photoshop CC nauwkeuriger was dan in GIMP.

IMG_8335_cc_vs_gimp_detail

Links een uitsnede van de foto na bewerking met Photoshop CC, rechts een uitsnede na bewerking met GIMP

Nu ben ik geen fotobewerkingsexpert. Ongetwijfeld zullen de experts zowel in GIMP als in Photoshop CC betere resultaten weten te bereiken. Desondanks durf ik na de eerste kennismaking met GIMP en Photoshop CC te beweren dat die laatste toch net wat fijner werkt en wat meer mogelijkheden heeft. En dat Photoshop CC een enorme vooruitgang is te op lichte van Photoshop CS3.

Reacties zijn gesloten.