Een mislukt setje

mislukt

De titel van dit bericht vergt wel enige uitleg. Dat dit een setje betreft, is wel duidelijk. Of dit setje als setje mislukt is, zou ik niet weten. Wel betreft het twee in feite mislukte foto’s. Vandaar dus de titel.

Net als voorgaande jaren heb ik ook dit jaar weer met de carnaval foto’s in Maastricht gemaakt. Zoals altijd zitten er wel foto’s tussen die het net niet helemaal zijn, bijvoorbeeld omdat ze in de gauwigheid niet goed scherp gesteld zijn. Zoals de foto van de man (denk ik, hoewel hoe lang ik naar de foto kijk, hoe minder zeker ik ervan ben) in het blauw.

oil-2

Foto genomen op 15 februari 2015

Dit is typisch zo’n foto waarvan ik dan een beetje baal dat hij hij niet helemaal scherp is. De man (daar ga ik gemakshalve maar even van uit) droeg een geweldige hoofdcreatie, was mooi geschminkt, maar ik was helaas niet in de gelegenheid hem op mijn gemak op de foto te zetten. Ik zag hem ergens in een straat lopen en ik moest snel in het voorbijgaan mijn camera op hem richten en hopen dat de foto goed was. Nee dus, de focus zat er net naast. Doorgaans belandt zo’n mislukte foto meteen in de prullenbak, maar deze bleef me intrigeren. Bovendien riep hij herinneringen op aan een andere mislukte foto. Een foto die ik gemaakt hebt bij de Groete Optoch. Eentje van een vrouw in het rood met een mooi hoofddeksel en een mooi geschminkt gezicht, maar helaas ook net niet scherp. Daar zat ik destijds ook behoorlijk van  te balen. Toch heb ik die foto van die vrouw destijds kunnen ‘redden’. Door er een filter met watercolor effect overheen te gooien. Dat was in 2008.

oil-1

Foto genomen op 3 februari 2008

Het bizarre echter is dat deze twee op dezelfde manier mislukte foto’s duidelijk een setje vormen, ook al zitten er zeven jaar tussen de opnames en heb ik de mensen op de foto’s nooit samen gezien. Het ontwerp van de hoofddeksels en de manier van schminken laten geen enkele ruimte voor twijfel: deze twee mensen horen bij elkaar.

Het programma waarmee ik zeven jaar geleden het watercolor effect heb toegevoegd, werkt allang niet meer, want verouderd. Daarom heb ik beide foto’s nog eens in GIMP bewerkt en daar voorzien van een olieverffilter. Sommige mislukte foto’s verdienen het om op zo’n manier alsnog gered te worden, en daar horen deze foto’s zeker bij. Wat ik me nu afvraag: zouden deze mensen in het echt (nog steeds) een setje zijn? Of zijn ze familie van elkaar? Wat is überhaupt hun relatie tot elkaar?

Reacties zijn gesloten.